Timska osebnost – Kadrovska selekcija – Miti in legende

Leon G. Milošević

Timska osebnost – Kadrovska selekcija – Miti in legende

 

Timska osebnost - Kadrovska selekcija in iskanje timske osebeBiti “zgolj direktor” ni težko, biti vodja pa zelo. Biti “zgolj kadrovnik” ni težko, biti nekdo, ki razume pojme; osebnostna struktura, socializacija, vpliv okolja, kompetence itd. pa zelo. Glede na postavljeno izhodišče oz. uvodni stavek, koliko dejanskih “vodji” poznate in koliko resnično sposobnih, za kadrovsko selekcijo kompetentnih kadrovnic in kadrovnikov?

Timska osebnost ne obstaja!

To je mit, ki se je ustvaril skozi leta spodletelih selekcijskih postopkov v okvirjih kadrovanja, ki temeljijo na prijateljskih povezavah in izrazito subjektivni oceni kadrovnikov. Gre tudi za zdrse sodobne psihologije, ki je dopustila, da se določene reči prepusti pop-psihologji, ki je po svoji nravi podobna horoskopu. Strokovna, resna psihologija, kot veda, umira, ker jo počasi in vztrajno dušijo izredno obsežne in vplivne neumnosti nestrokovnosti, nekompetentnosti in psevdoznanstvenih teorij.

Koncept timskega je jasen! Sodelovanje dveh ali več ljudi, ki jih ženejo skupni cilji, ideje, jih povezuje ideologija … in še bi lahko našteval, pri čemer je več kot očitno, da gre za zunanje dejavnike. Biti timski ni nekaj človeku inherentnega. V osebnostni strukturi smo vsi primarno individualisti.

Iskanje timskega v razpisih za prosta delovna mesta je kolosalna neumnost. Timski duh, sodelovanje itd. se gradi, spodbuja. Zato v podjetju potrebujemo kompetentno vodstvo in strokoven kadrovski oddelek. To, da je iskati timsko osebo neumnost, je moč utemeljiti že z dejstvom, da nekoga, ki ne deli naših stališč, ciljev ipd. takoj označimo za “netimskega”. Pozabljamo pa, da to deluje tudi v naprotno smer. To pomeni, da bodisi mi druge, bodisi drugi nas, ocenjujemo/jo tako, da nekomu dodelimo negativno osebnostno lastnost, ki v resnici sploh ne obstaja. To je dokaz, kako smo subjektivni pri svojih stališčih, kar je pa najbolj skrb zbujajoče, to počnejo tudi tisti, ki jim objektivnost nikakor ne bi smela biti tuja, saj jim je zaupano delovno mesto, ki objektivnost in, nenazadnje, cilje podjetja postavlja na prvo mesto. Na tej točki se počasi dotikam tudi področja negativne selekcije.

Če vi primeroma niste privrženec določene politične stranke, kakšna je, po kriterijih sodobne, predvsem pa spodletele kadrovske metodologije vaša osebnostna struktura? Ste timski, ker podpirate svojo politično izbiro ali “netimski”, ker tuje ne? Kadrovanje je prepuščeno kolosalnim bedarijam, ker smo selekcijske postopke zaupali izrazito nesposobnim, pristranskim in posledično povsem nekompetentnim ljudem, ki se povrh poslužujejo še floskul, psevdo-bedarij ipd.

Ljudje smo v svoji osebnostni strukturi individualisti. Timsko sodelovanje je pogojno oz. je spodbujeno in gnano bodisi z enakimi cilji, enakimi ideološkimi pogledi, enakimi karakternimi lastnostmi, enakimi moralnimi in drugimi vrednotami itd.

Bolj, kot iskanje neobstoječih osebnostnih struktur, bi v procesu kadrovske selekcije bilo smiselno in nujno iskati mehke veščine. Sposobnost dialoga in iskanja konsenza, sposobnost kritičnega razmišljanja in logičnega sklepanja, splošna izobrazba (in ne zgolj formalna), dejanske delovne izkušnje in dosežki itd. Če dosežkov (predvsem pri mladih kandidatih) ni, je kadrovnik tisti, ki bi moral biti sposoben zaznati potencial. Negativna selekcija je razlog, da imamo povsem razsute kolektive, polne konfliktnih osebnosti in cele množice psihosocialnih tveganj. Gre za okolje, ki ga posredno ustvari ravno spodletela kadrovska politika in nekompetentno vodstvo.

Domov

Glavna stran

l

Prispevki

Preberite več.

Za vse znamke, modele in generacije vozil.ZA VAS, KI IMATE STIL!

Čudoviti tekstilni tepihi za avto, gumi tepihi in prtljažna korita za stiliziran videz notranjosti avtomobila, urejenost in varnost.