Vikanje in tikanje – Kako pravilno vikamo?

Leon G. Milošević

Vikanje in tikanje – Kako pravilno vikati?

Vikanje in tikanje - Kako se pravilno vika?Pravilna raba jezika je pomembna! Odraža pismenost, na katero smo vsi ponosni. Slovnične napake niso redkost, storimo jih vsi in storimo jih veliko, a primerna raba besed nikakor ne sodi v okvirje “slovničnih napak”, temveč v splošno pismenost. Grobo bi lahko celo rekli, da je veliko ljudi zgolj deloma pismenih.

V želji, da bi si določene reči poenostavili velikokrat opuščamo standarde. Narediti nekaj bolj preprosto vsekakor pomeni imeti določene sposobnosti, a včasih poenostavljanje reči prikazuje neznanje in, ironično, nizko izobrazbo. Zakaj “ironično”? Odgovor na to vprašanje mogoče v kakšni drugi objavi.

Vikanje smo povrnili v obdobje aristokracije in služinčadi, zato ni redkost, da slišite; “Kot ste rekla …” ali pa “Kot ste rekel …

Vikamo v drugi osebi množine. VEDNO! Ko dodamo spol, govorimo o tikanju, kar pomeni, da pri stavku: “Kot ste rekla …”, osebo vikamo in tikamo istočasno. Tako je aristokracija vikala služinčad, zato ne bodite presenečeni, če vas nekdo, ki primerno rabo jezika obvladuje na dosledni ravni, tudi opozori, da nepravilno vikate.

Domov

Glavna stran

l

Prispevki

Preberite več.